Hva er øvelse Bukkesprang

Telenor Norge har siden 2017 arrangert Øvelse Bukkesprang, Norges største tverrsektorielle «live fire»-øvelse i cybersikkerhet med fokus på håndtering av angrep og digitale trusler i cyberdomenet. I samarbeid med Cyberforsvaret og Nasjonal Sikkerhetsmyndighet samler Telenor sentrale aktører i offentlig sivil, militær og privat sektor på Fornebu. I løpet av en ukelang øvelse oppnås erfaring, kunnskapsutveksling og nettverksbygging på tvers av sektorer. Øvelsen er unik i norsk sammenheng. Den er et viktig bidrag til den digitale totalberedskapen, og den tester evne til samhandling, ledelse og koordinering. Det overordnede målet med øvelsen er, foruten å øve på scenarier som speiler trusselbildet, en sterkere integrering av næringslivet i totalforsvaret av Norge. Øvelse Bukkesprang arrangeres neste gang våren 2025.

Øvelse Bukkesprang har etablert seg som en anerkjent og ledende cybersikkerhetsøvelse i Norge. Bukkesprang er blant annet nevnt i Meld. St. 9 – Totalberedskapsmeldingen - Forberedt på kriser og krig, som et eksempel på betydningen av øvelser for å styrke totalberedskapen. Meldingen understreker at øvelser er avgjørende for å identifisere svakheter, forbedre samhandling og styrke beredskapen på tvers av sektorer i møte med komplekse trusler. Øvelse Bukkesprang bidrar direkte til disse målsetningene ved å tilby realistiske scenarier som tester deltakernes evne til å håndtere alt fra tekniske utfordringer til strategisk krisehåndtering. Gjennom sitt tverrsektorielle fokus og sitt bidrag til totalforsvaret, har Bukkesprang blitt en viktig arena for læring, samarbeid og utvikling av robusthet i det digitale rom.

Øvelse Bukkesprang består av tre hoveddeler, som til sammen utgjør en helhetlig og omfattende cybersikkerhetsøvelse.

Operativ del (mandag-torsdag):

I hoveddelen av øvelsen, som foregår fra mandag til og med torsdag, møtes inviterte deltakere som blir organisert i Blue Teams. Disse teamene får i oppgave å håndtere realistiske cybersikkerhetshendelser og trusler som er en del av årets fiktive scenario. Denne delen av øvelsen er designet for å utfordre deltakernes tekniske ferdigheter, taktiske beslutningsevne og evne til operativ krisehåndtering, samtidig som den tester deres samarbeids- og kommunikasjonsevne under press.

Observatørdag (onsdag):

Midtveis i uken, på onsdag, arrangeres Observatørdag. Et utvalg virksomheter blir invitert til å delta i et heldagsprogram som gir et unikt innblikk i øvelsen. Observatørene får en grundig introduksjon til øvelsens mål, scenarier og gjennomføring. Dette gir muligheten til å lære av øvelsen, observere samarbeidet på tvers av sektorer og få innsikt i hvordan slike øvelser styrker Norges totalberedskap i cyberdomenet.

Strategisk forum (fredag):

Øvelsen avsluttes med Strategisk forum på fredag, hvor toppledere fra inviterte virksomheter deltar. Strategisk forum gir lederne et eksklusivt innblikk i den Operative delen av øvelsen, samtidig som de deltar i en realistisk og avansert table-top øvelse. Dette fokuserer på å styrke samhandling på strategisk nivå og gir lederne muligheten til å reflektere over konsekvenser, risiko og beslutningstaking i møte med cybersikkerhetshendelser.

Med denne tredelte strukturen sørger Øvelse Bukkesprang for å involvere deltakere på alle nivåer, fra tekniske eksperter til strategiske beslutningstakere, og styrker totalberedskapen gjennom samarbeid, læring og deling av erfaringer.