Historie

Øvelse Bukkesprang startet i 2017 som en intern øvelse for teknikere i Telenor. Den gang samlet tekniske eksperter seg for å øve sammen med hovedfokus på tekniske ferdigheter og håndtering av cybersikkerhetshendelser. Denne første utgaven la grunnlaget for det som senere skulle utvikle seg til en omfattende og tverrsektoriell cybersikkerhetsøvelse med fokus på totalforsvaret av Norge.

Gjennom årene har Bukkesprang gradvis utviklet seg og utvidet sitt omfang. Det som begynte som en teknisk fokusert øvelse, har vokst til å inkludere taktiske, operative og strategiske aspekter. Hvert år introduseres nye og realistiske scenarier som speiler aktuelle trusler i cyberdomenet. I 2022 fokuserte øvelsen på shippingsektoren, mens 2023 tok for seg kraftselskap som hovedtema. Disse scenariene har bidratt til å utfordre og utvikle deltakernes evne til å håndtere komplekse cybersikkerhetshendelser på både teknisk, taktisk og operasjonelt nivå.

For første gang i 2023 ble også Strategisk forum introdusert som en del av øvelsen. Strategisk forum er en dedikert dag hvor toppledere fra inviterte virksomheter får et unikt innblikk i øvelsens tekniske, taktiske og operative dimensjoner. I Strategisk forum får topplederne også delta i en realistisk og avansert table-top øvelse som utfordrer deres evne til å ta realistiske beslutninger. Gjennom table-top øvelsen blir de øvd på en virkelighetsnær måte og må reflektere over konsekvenser, risiko, og andre kritiske faktorer knyttet til cybersikkerhetshendelser.

Denne utviklingen har gjort Øvelse Bukkesprang til Norges største og mest profilerte cybersikkerhetsøvelse, med et mål om å styrke samarbeidet mellom offentlig og privat sektor. Fra å være en intern teknikerøvelse har Bukkesprang blitt en nasjonal arena for læring og samarbeid, som både utfordrer og utvikler deltakernes evne til å håndtere komplekse trusler i det digitale rom.

Telenor eier og arrangerer Øvelse Bukkesprang. Dette gjør Telenor i tett samarbeid med Cyberforsvaret og Nasjonal Sikkerhetsmyndighet, noe som sikrer øvelsens profesjonalitet og relevans for både sivil, militær og offentlig sektor.